fi | sv | eng

Aurinko paistaa pohjoisesta

31.07.2014, 15:15

Vertti Kiukas, pääsihteeri

Osallistuin heinäkuun toisella viikolla parin vuoden välein järjestettävään sosiaalipolitiikan ja -työn maailmankonferenssiin Melbournessa Australiassa. Kokouksen järjestävät yhteistyössä maailman sosiaalityöntekijöiden ja sosiaalityön opettajien järjestöt sekä International Council on Social Welfare, ICSW, jota Suomessa edustaa SOSTE.

Matka oli monessa mielessä hyödyllinen. Konferenssin aikana hakeuduin sellaisiin seminaareihin, joissa ei käsitellä ihan jokapäiväisessä työssä esiin nousevia kysymyksiä. On aina omalle ajattelulle avartavaa suhteuttaa suomalaista yhteiskuntapolitiikkaa tilanteisiin maailmalla.

Maailman suurimman demokratian ja 10. suurimman talouden Intian lastensuojelu kamppailee loputtoman köyhyyden vaivaamassa maassa, jossa vanhemmat myyvät lapsiaan ilotaloihin tai morsiamiksi 10-vuotiaina.

1,3 miljoonaa alle 5-vuotiasta lasta kuolee vuosittain nälkään samaan aikaan, kun maan ruoanvienti kasvaa. Osittain kuolleisuutta lisää se, ettei nälkä ole sairaus, eikä se näin ollen vaadi terveydenhuollolta erityisiä toimia. Lisäksi perinteiseen byrokraattiseen tapaan nälän määritelmästä käydään alati pitkittyvää kiistaa, mikä halvauttaa toimintaa kentällä.

Onneksi Suomessa emme ole näiden ongelmien kanssa tekemisessä kuin äärimmäisen harvoin. Monien esitysten esimerkit kuitenkin muistuttivat siitä, että myös meidän on syytä aktiivisesti ja rohkeasti puolustaa sitä, mitä pidämme oikeana.

Monissa maissa koventuneet asenteet ja muuttunut poliittinen spektri ovat johtaneet siihen, että vuosikymmeniä itsestäänselvyyksinä pidetyt perusoikeudet, kuten naisen mahdollisuus määrätä ruumiistaan ja lisääntymisestään, ovat joutuneet vakavasti uhatuiksi – myös meillä Euroopassa.

Jos haluamme estää yhteiskunnallisen kehityksen, jota pidämme epätoivottavana, meillä täytyy olla riittävästi yhteiskunnallista voimaa. Lisäksi meillä pitää olla oma vaihtoehto siitä, mihin suuntaan haluamme yhteiskuntaa viedä ja millä tämän kehityksen maksaa – muutoin emme ole uskottava toimija.

Kun laskeuduin Melbourneen, sain puhelimeeni viestin, että Saksa johtaa Brasiliaa 5-0 jalkapallon MM-kisoissa. Pidin sitä lähinnä huonona vitsinä, mutta sitten lentokenttävirkailija minua saksalaiseksi luullen kysyi, että kai tiedän, mikä pelitilanne on. Matka alkoi siis lupaavien enteiden vallitessa. Matkalla olikin kolme huipennusta.

Kokouksen juhlaluennon piti eteläafrikkalainen professori, joka omisti sen talvella kuolleen Nelson Mandelan muistolle. Hän linkitti hienolla tavalla Mandelan toiminnan sosiaalityön tavoitteisiin ja periaatteisiin.

Omassa yhteiskunnallisessa toiminnassani Etelä-Afrikan apartheidin vastustaminen oli ensimmäisiä asioita. Mandelan tahdonvoimallaan ja arvovallallaan luotsaama prosessi, joka vei maan sisällissodan partaalta demokratiaan, oli suuri uroteko. Vielä vaikeampi uroteko taitaa olla apartheidin kukistaminen Palestiinassa.

Pitkäaikaisena oopperanharrastajana yksi eniten odottamani osa matkaa oli käynti Sydneyn oopperatalossa. Othellon esitys oli hyvä, vaikkakin Kansallisoopperan kuoro ja orkesteri ovat paremmat. Hienoja laulajia Joan Sutherlandin ja Kiri te Kanawan jäljissä on tuolla nurkalla kasvanut. Esityksen voimaa korosti lasiseinästä avautuva maisema välittömästi salista ulos astuttaessa – siinä ei Töölönlahti voi kilpailla kuin harvoin auringonlaskun aikaan.

Auringon noustessa maanantaina 14.7. Saksan Mario Götze teki MM-loppuottelussa 1-0 voittomaalin Argentiinaa vastaan. Matka kohti kotia ja kesälomaa saattoi alkaa hyvin, joskin aikaeron täydelleen sekoittamin mielin.

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti: