fi | sv | eng

Asunnolla mahdollistetaan ihmisarvoinen elämä

01.09.2016, 11:20

Kadulle ja päiväkeskuksiin jalkautuvat Sininauhasäätiön AIMO-asumis- ja palveluohjaajat auttavat kaikkein vaikeimmassa tilanteessa olevia asunnottomia ja asunnottomuusuhan alla olevia. He auttavat saamaan pysyvän asunnon, oman kodin, ja onnistumaan asumisessa. Tarvittaessa he ohjaavat saamaan myös muuta apua.

– Meidän asiakkaamme ovat yleensä tipahtaneet sosiaalisen tuki- ja palveluverkoston läpi, kertoo asumis- ja palveluohjaaja Piia Ikonen. Hän työskentelee Sininauhasäätiön AIMO-toiminnassa, jota rahoittaa Raha-automaattiyhdistys (RAY). AIMOn tavoitteena on vähentää pitkäaikaisasunnottomuutta pääkaupunkiseudulla sekä mahdollistaa ja turvata niiden ihmisten asuminen, jotka olisivat muuten asunnottomia tai asunnottomuusuhan alla.

Suurella osalla asiakkaista on mielenterveys- tai päihdeongelmia tai molemmat.

Kun Piia Ikoselta kysyy, miksi hänen mielestään jotkut joutuvat elämässään syviin vaikeuksiin, hän vastaa:

– Kaikille ei ole jaettu samoja pelikortteja. Meillä on asiakkaita, jotka ovat olleet 12-vuotiaita, kun isäpuoli on piikittänyt heille suoneen ensimmäiset ”vedot”. Tai nuori kundi on valittanut äidille, että ahdistaa. Äiti on lyönyt kouraan rauhoittavat napit, Diapamit, ja sanonut että ota siitä.

Piia Ikonen ja Rosa Karjalainen

AIMO-työn asumis- ja palveluohjaaja Piia Ikonen (vas.) ja Toimintatila Spotin ohjaaja Rosa Karjalainen tekevät yhteistyötä asiakkaiden auttamiseksi.

Luottotiedoton ei saa vuokranantajan edellyttämää kotivakuutusta

Asiakkaina on myös ihmisiä, jotka asuvat tavallisissa vuokra-asunnossa, mutta joiden asuminen on kriisiytynyt maksamattomien vuokrien vuoksi tai siksi, että naapurit valittavat häiriökäyttäytymisestä, kuten toistuvasta juhlinnasta. Tai luottotiedot ovat menneet. Ilman luottotietoja ei saa kotivakuutusta, jonka yksityiset vuokranantajat yleensä vaativat. Siten ei ole mahdollista saada asuntoa vapailta markkinoilta.

– Pääkaupunkiseudulla on pulaa vuokra-asunnoista, joten vuokranantajat voivat valita mahdollisimman hyviä vuokralaisia, joilla ei tällaisia ongelmia ole, sanoo Sininauhasäätiön kehittämispäällikkö Anne Hyyrynen.

> Lue koko juttu Innokylästä


Teksti ja kuva: Tuula Kolari, SOSTE

SOSTE nostaa esiin järjestöjen työtä ja tuloksellisia toimintamalleja Innokylästä.

Älä anna kehittämistyösi hedelmien jäädä piiloon!
Laita toimintamallisi jakoon ja tuo se Innokylään.

Innokylä on hyvinvointi- ja terveysalan kaikille avoin innovaatioyhteisö. Innokylä tarjoaa sekä sähköisiä että kasvotusten kohtaamiseen perustuvia kehittämistyökaluja. Innokylä kokoaa alan kehittämistyön tulokset yhteen paikkaan ja tarjoaa hyvän kanavan toimintamallien levittämiseen.

Innokylää toteuttavat yhdessä SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Suomen Kuntaliitto (KL) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Innokylän kansallisesta koordinaatiosta vastaa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asettama johtoryhmä.