fi | sv | eng

Annales I - Ensimmäisen toimintavuoden kärjet

17.01.2013, 10:00

Vertti Kiukas, Pääsihteeri

Historiankirjoituksen vanhimpia muotoja on kronikka, johon vuosi vuoden perään kirjattiin kuluneen vuoden merkittävimmät tapahtumat. Nyt vallitsevan totuuden mukaan asioita pitää aina olla kolme, joten tässä SOSTEn ensimmäisen varsinaisen toimintavuoden kolmen kärjet.

Aluksi kolme miinuspuolelle kirjattavaa asiaa.

Suurin pettymys oli ilman muuta järjestötalon kaatuminen. Ajatus saada aikaan yli 30 järjestön ja lähes 500 järjestötyöntekijän kokonaisuus oli loistava. Paitsi että sillä olisi saatu aikaan erittäin merkittävät säästöt esimerkiksi tilankäytössä, hallintokuluissa ja erilaisissa laitekuluissa, se olisi luonut sosiaali- ja terveysjärjestöille julkisuuteenkin lippulaivan ja mahtavan työyhteisön. Ray laittoi idean liikkeelle ja sitten lopulta myös itse kaatoi sen, välissä järjestöissä tehtiin valtava työ. Siitä jäi paha maku monelle ja prosessi kylvi epäluottamuksen siemenen.

SOSTEn kannalta järjestötalo poiki myös toisen miinusasian. Olemme joutuneet työskentelemään keskustoimistolla koko vuoden useassa toimipisteessä ja siihen vielä aluetoimistot päälle. Kaksi toimistoa tietysti maksaakin, mutta ennen kaikkea se on johtanut siihen, että yhteinen tekemisen kulttuuri ei ole päässyt kehittymään kuten olisi pitänyt. Yksiköiden välillä on jännitteitä osin siksikin, että tieto ei luontevasti vaihdu kahvipöydässä ja käytävillä. Elokuussa tämä on toisin.

Viimeisenä negatiiviselle puolelle kirjautuu suhde Raha-automaattiyhdistykseen. Järjestökentässä kuplii paljon tyytymättömyyttä Rahiksen suhteen - tätä käsittelemme järjestöjohdon kanssa helmikuussa. Myös meidän ja RAYn suhde on muotoutunut erilaiseksi kuin sen toivoin ja kuvittelin tulevan kesäkuussa 2011. Mielestäni meidän pitäisi kehittää suhde sellaiseksi, että molemmin puolin tiedetään, missä järjestöjen toimintaedellytyksiin liittyvässä yhteiskuntavaikuttamisessa mennään niin Suomessa kuin Euroopassa. Sosten avustusten ei jatkossa pitäisi tulla yllätyksenä järjestöille.

Positiivisella puolella ykköseksi nousee henkilöstö. Turbulenteissa oloissa on tehty kovaa, asiantuntevaa työtä, monet muuttuneissa työnkuvissa ja kaikki muuttuneissa käytännöissä. Henkilöstön vaihtuvuus on ollut pientä, noin 60:sta kolme vakituista on lähtenyt. Kehittämistyötä täytyy toki yhdessä jatkaa, ei kaikki pelkkää auvoa ole. Yhteistä kieltä, keskustelua ja linjoja tarvitaan. Se syntyy, kun kaikki siihen pyrkivät.

Toiseksi nostan SOSTEn nopeasti, toki perustajajärjestöjen valamalle pohjalle, rakentunut asema. Järjestöille on esim. suhteessa hallintoon avautunut ovia, jotka kolmelle järjestölle pysyivät kiinni. Tämä on ollut mahdollista, koska meillä on edustava jäsenkunta. Lähes 250 jäsentä antavat meille vahvan mandaatin puhua. Me tarvitsemme jatkossakin vahvaan asiantuntemukseen, moderniin ilmaisuun ja vahvistuviin yhteiskuntasuhteisiin pohjautuvaa vaikuttamista. Nämä ovat harvoin kaikki samassa paketissa - yhteistyössä on voimaa.

Meillä tehdään kaikissa yksiköissä hyvää työtä ja on aina vaarallista nostaa esille joku osa organisaatiosta, mutta silti nostan kolmanneksi onnistumiseksi perustajiin nähden mielestäni voimakkaimmin uudistuneen viestinnän. Viestinnän ilme on kerännyt paljon myönteistä palautetta. Nettisivut saavat kehuja moniaalta. Kaikki kehuvat uutiskirjettä. Lehti synnyttää positiivisen odottavaa tunnelmaa. ToimintaSuomi on saatu raiteilleen. Hyvää työtä.

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti:
 

Annales I - saat ruusuja

Nimi:

Hyvä yhteenveto kuluneesta, vaikka eräiden asioiden kohdalla en olekaan aivan kanssasi samaa mieltä enkä toisaalta erimieltäkään.

Viestintä on onnistunut erityisesti tuon tiedotteen osalta. Grafiikan kohdalla annan yhdessä asiassa risuja: viestinnän pitäisi ymmärtääkseni aina olla saavutettava (esteetöntä). Pinkille ja vaalean vihreällä pohjalla olevaa tekstiä on välillä vaikea lukea. Kuka lienee suuressa viisaudessaan mokoman idean saanut. Jos vastaus on mainostoimisto tms. , kysyn: heiluttaako häntä koiraa? No, asiat on nähtävä oikeissa suhteissa.

Tuosta negatiiviseen asioiden luettelosta kohta RAY-sotejärjestöt -suhteen olennaista heikkenemistä käsittelevä kohta on hyvä. Toivottavasti löydämme ensi viikolla jonkinlaisia ituja ja pitkospuita tilanteen muuttamiseksi, jotta emme joudu pattitilanteisiin. Siitä ei hyödy kukaan!

JukkaS

10.02.2013, 18:00