fi | sv | eng

20 vuotta järjestöjen verkkoauttamista: faxista some-ryhmiin

07.06.2016, 09:00

A-klinikkasäätiön Päihdelinkki avautui vuonna 1996. "Ensimmäisessä palveluvalikoimassa oli mukana myös faxilla lähetettävät kysymykset", muisteli verkkopalvelupäällikkö Pirkko Hakkarainen A-klinikkasäätiöstä. Hän osallistui 3. toukokuuta verkostotapaamiseen, jonne SOSTE oli kutsunut verkkoauttamisen palveluita tuottavia ja kehittäviä järjestöjä.

Nyt Päihdelinkki on osa Aina lähellä -kattobrändiä, jonka alta löytyy monenlaisia palveluita niin asiakkaille kuin ammattilaisille, muun muassa testejä, neuvontaa ja keskusteluita päihde- ja muista riippuvuuksista sekä elämänhallinnasta. Aina lähellä -palvelut tavoittavat joka kuukausi keskimäärin 160 000 yksilöityä käyttäjää.

Verkkoauttamiselle on tilausta

Verkostotapaamisessa kuultiin verkkopalveluiden uranuurtajia, mutta myös uusia tuulia.

20 vuoden virstanpylvästä lähestyy myös toinen järjestöjen verkkoauttamispalvelun uranuurtaja Tukinet, jonka toiminta alkoi vuonna 2000. "Tarjoamme järjestöille helpon tavan kehittää verkkoauttamista, sillä meiltä saa teknologisen alustan, tukea sen käyttöön sekä valmiiksi myös käyttäjäryhmän, jolle markkinoida palvelua", kertoi toiminnanjohtaja Ari Tiensuu Verkkokriisikeskus Tukinetistä. Nyt uudistettava palvelu kokoaa yli 40 järjestöä sateenvarjonsa alle. Sillä on vuosittain lähes 800 000 käyntiä.

Verkostotapaamisessa päästiin myös kurkistamaan tulevaisuuteen, kun asiantuntija Juulia Ukkonen Väestöliitosta esitteli kehittämisvaiheessa olevaa uutta yhteistyöhanketta.

Verkkoauttamisen palveluita tuottaa ainakin 60 sosiaali- ja terveysjärjestöä. Järjestöjen verkkoauttamisen palveluvalikoimaan kuuluvat esimerkiksi erilaiset teemasivustot, sosiaalisen median vertaistukiryhmät, verkkovälitteinen henkilökohtainen neuvonta, keskustelupalstat, jalkautuva työ internetissä ja oma-apuohjelmat.

Kehittäjäkaveria kaivataan

Tietoverkoissa ja sosiaalisessa mediassa tapahtuva järjestötoiminnan kehittäminen ja kansalaisten osallistumismahdollisuuksien edistäminen ovat myös sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoittajan Raha-automaattiyhdistyksen mieleen: "Verkkototeutus ei ole itseisarvo, mutta uusille auttamisen muodoille on tilausta", vakuutti avustusvalmistelija Vesa Kurikka RAY:sta. Tänä vuonna RAY avustaa lähes 90 internetneuvonnan kohdetta. Erityisesti mielenterveysjärjestöt ovat aktiivisia verkkoauttamisen kehittäjiä.

Mistä sitten tukea verkkopalveluiden kehittämistyöhön? Vilkas keskustelu verkostotapaamisessa osoitti, että kehittäjäkaveria kaivataan.

Verkkopalveluiden kehittämiseen löytyy yhteisöjä nuorisotyön puolelta, kuten Verke. Verkkoauttamisen eettisiä kysymyksiä käsittelee PuhEet -neuvottelukunta.
Verkostotapaamisen keskusteluja voi jatkaa Innokylän verkostoalustalla. Digitalisaatio on vahvasti esillä myös M/S SOSTE koulutusristeilyllä.

Riitta Kittilä

Kirjoittaja työskentelee erityisasiantuntijana SOSTEssa vastuualueenaan muun muassa verkostotoiminta.

Lue lisää:

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti: